Over mij

Het maakt niet uit wat je eet!

Voeding heb ik ervaren in alle kleuren van de regenboog. Als bescherming tegen gevoelens van onveiligheid. Als automatisme, graaiend in een zak met drop. Als vulling voor de maag zodat ik in volle energie kan werken. Als verbindende factor, in sociale context. Als genotsmiddel, met mijn lief. Lang heb ik gedacht ‘Eet vooral wat je lekker vindt, want lekker is synoniem voor waar het lichaam behoefte aan heeft’. Aan levenden lijve heb ik echter ondervonden dat juist voeding het verschil kan maken tussen een goed of slecht werkend lichaam. Het veranderen van mijn voedingspatroon was de ultieme manier om te genezen van Carpaal Tunnel Syndroom en weer gezond en energiek te zijn.

Een spannende detective

Voedingswetenschap kan verwarrend zijn. Vroeger werd voor een sterk en gezond lichaam vooral dierlijk voedsel geadviseerd. Tegenwoordig ligt het accent op meer en meer plantaardig voedsel. Hoe kan dat?

Ik ervaar voedingswetenschap als een spannende detective. Met duizenden ‘detectives’, wetenschappers, als co-schrijvers. Het oplossen van de zaak ‘Hoe voeding inwerkt op gezondheid’ is complex door de vele facetten die meespelen. Niet vreemd dat wetenschappers soms lijnrecht tegenover staan in deze grote speurtocht. Maar stap voor stap krijgen we meer inzicht. Eén ding is zeker, we zijn absoluut nog niet bij het laatste hoofdstuk van deze detective aangeland.

Hoeveel weten we nog niet?

Hoe meer je weet, hoe meer verwondering over al die prachtige samenhangende processen in ons lichaam. In de complexiteit van de relatie tussen voeding en gezondheid lijken de woorden ‘voeding’ en haar onderverdeling in macro- en micronutriënten, vezels, water en fytonutriënten haast een banaal en simpel concept. Een poging van ons mensen om, voor wat betreft het component voeding, kennis te krijgen over de oorzaak van gezondheid en ziekte. En wij hebben geen idee hoeveel procent van ‘het weten’ wij nu weten, respectievelijk niet weten.

Maar wat weten we wel?

Wat weten we wel? We weten dat het ontwikkelen van diabetes, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten en Alzheimer ook samenhangen met hoe je leeft en hoe je je voedt. Dus met het omarmen van wetenschap aan de voordeur krijgen we een gezonder lichaam. Geweldig toch? Ik heb met een ander voedingspatroon een gezonder lichaam gekregen. Een lichaam waarmee ik mijn leven beter kan inrichten. Met als resultaat dat ik meer energie heb, vrolijker en veerkrachtiger ben. Dit wens ik echt iedereen toe.

Koken

Mijn man, Wim Liesker, en ik beheren in het hartje van de Weerribben het kleinschalige yoga- en retreat centrum de Imme. Hier geven wij onze eigen trainingen en faciliteren wij accommodatie en catering voor externe docenten. In alle retreats die gegeven worden staat de weg naar ‘bewustwording’ centraal. Hier, in de Imme, heb ik langzamerhand een passie ontwikkeld voor het bereiden van maaltijden. In het begin serveerden wij nog wild en zuivel vanuit de streek. Maar sedert 2021 is de keuken van de Imme geheel plantaardig. De basisproducten voor de maaltijden zijn groenten, aardappels, granen, noten, kruiden, zeewieren en vruchten. Veelal biologisch en uit eigen moestuin. Zoveel mogelijk vers en ongeraffineerd.

Met de bewerkingstechnieken van mengen, snijden, raspen, blenden, drogen, stomen, koken of bakken en met invloeden vanuit de Nederlandse-, de Indiase –  en de rawfood keuken ontstaan de heerlijkste gerechten. Ik werk met verse volwaardige producten. Soms met basic smaken, soms Oosters gekruid. Soms warm, soms koud. Maar altijd met een beetje passie van Marjo.

Dit geef ik jou

Ik reik jou kennis aan waardoor je veranderingen kunt maken in je voedingspatroon.

Ik wijs je de samenvattende weg in het doolhof van de diverse voedingsstromingen.

Je zult ervaren dat jij het bent die je gezondheid stuurt. Met planten in de hoofdrol en volwaardig ongeraffineerd voedsel ga je resultaten boeken. Of je nu omnivoor, pescotariër, vegetariër of een veganist bent.

Ik wakker bij jou aan het ingrediënt aan dat essentieel is voor een vitaal leven: ‘nieuwsgierigheid’.

Ik zet je aan tot daadkracht op een manier dat het leuk wordt om aan de slag te gaan en dat resultaten geboekt gaan worden.

Ik geef je allerhande tips en tricks hoe op een eenvoudige en smakelijke manier meer planten in je voedingspatroon te verwerken.

Wat anderen over mij zeggen

‘…Er is goed nagedacht over de opzet van het retreat waarbij  yoga, kennisdeling, zelf plantaardig koken in de workshops en genieten van de prachtige, serene omgeving in balans waren tijdens het weekend. Daarnaast zijn we als groep verwend met heerlijke maaltijden die Marjo maakte en voelt de gastvrijheid en hartelijkheid als een warme deken. Van het begin tot het einde een rijke ervaring…’

Anneke

‘… Iemand in zijn waarde laten is een kunst op zich. En dat kan jij als geen ander. Verder heel veel inspiratie en kennis opgedaan…’

Wesley

Opleidingen

2022-2023: Certificate NEURO academy
Opleiding gericht op het implementeren van een leefstijlprogramma ter preventie van neuro­­degeneratieve ziekten. NEURO staat voor Nutrition, Exercise, Unwind, Restore en Optimize. De academy wordt geleid door Dean en Ayesha Sherzai, neurologen verbonden aan de Universiteit van Loma Linda, Californië.

2021-2022: Certificate Educator Mastering Raw Food Nutrition
Opleiding gericht op macro- en micronutriënten in een rauw voedingspatroon.

2020-2021: Certificate Hippocratic Lifestyle Mentor
Coachings opleiding gericht op het implementeren van een leefstijlprogramma ter preventie van chronische welvaartsziekten.

Lidmaatschap

2023-: PAN Nederland (Physicians Association for Nutrition)
2022-: NEURO community

Inspiratiebronnen

Mijn inspiratiebronnen van dit moment zijn: Dean en Aysha Sherzai (neurologen, verbonden aan de Loma Linda University. Loma Linda is één van de ‘Blue Zones’), Valter Lungo (o.a. directeur van het Longevity Institute aan de University of Southern California. Ook werkt hij bij het instituut voor Moleculaire Oncologie in Milaan en doet al meer dan 25 jaar wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen veroudering, voeding, ziekten en gezondheid), Iris Sommer (hoogleraar psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen), Micheal Greger (arts, auteur en professioneel spreker over voeding, leefstijl en gezondheid).

Vragen?

Stel ze hieronder en je hoort spoedig van mij.

7 + 8 =