Boekreview ‘Glucose Revolutie’.
Je wilt gezonder worden en je wilt je voedingspatroon niet veranderen. Want zeg nou zelf, eten is zoveel meer dan voeding voor je lichaam. Voeding is gekoppeld aan ‘having a good time’, aan gewoonten, aan herinneringen, sociale context, genieten, familie, aan vrienden. En juist in een situatie waarbij je gewoon gezellig samen wilt zijn, wil je niet nadenken over gezond of ongezond eten. Meestal in ieder geval niet.
Dus wanneer je je voedingspatroon niet wilt veranderen, dan wordt de vraag “is het mogelijk, met misschien wat minimale aanpassingen, toch een heel groot positief effect in de gezondheid te ervaren”. “Ja, dat kan”, zegt de Franse biochemica Jessie Inchauspé. En haar Glucose Goddess Instagram Community bewijst het. Gewoon wat simpele trucks toepassen in je leefstijl en weg is de acné, weg diabetes, weg de cravings, weg de dip na de maaltijd, weg de vermoeidheid…. En er komt geen pilletje aan te pas. Velen hebben baat bij haar aanpak. In haar boek de Glucose Revolutie schrijft ze hier over.
Weg, die bloedsuikerpieken
Het uitgangspunt van het boek Glucose Revolutie is glucoseregulatie. Ervoor zorgen dat je bloedsuiker geen pieken krijgt. De schrijfster legt haarscherp uit hoe het komt dat specifiek voeding je bloedsuikerspiegel doet pieken, wat de gevolgen zijn op de lange termijn en wat de tien tips en tricks zijn die je kunt toepassen opdat je gezonder wordt. Zij is er een kei in om het proces van wat we eten en het effect van een overdaad aan suiker in ons bloed zo in beelden om te zetten dat het velen aanspreekt. Enkele voorbeelden:
De ervaring leert dat een stabiele bloedsuikerspiegel ervoor zorgt dat het lichaam op korte termijn niet overbelast wordt. Op lange termijn ontstaan hierdoor geen klachten en ziekten. Veel van de chronische ziekten zijn terug te voeren op het feit dat door het continu teveel aan suiker pieken het lichaam het (te) zwaar te verduren heeft gekregen. Met onbalans en ziekte als gevolg.
Een stabiele bloedsuikerspiegel: tips & tricks
Meteen maar even naar de eerste twee tips & tricks om je bloedsuikerspiegel minder te doen pieken. Vanuit de eerder getoonde beeld grafieken kun je ze eigenlijk zelf al bedenken. Een kind kan de was doen.
Tip 1: Verander bij het eten van je maaltijd de volgorde van de verschillende voedingsgroepen. Eerst een niet-koolhydraatrijke groente* (een ‘veggie’), dan eiwit en/of vet en als laatste een koolhydraatrijk voedingsmiddel**.
* Niet-koolhydraatrijke groenten zijn tomaat, paprika, pepers, diverse soorten sla, spinazie komkommer, courgette, aubergine, bleekselderij, bladkruiden of bv. de niet knolachtige koolsoorten zoals rode kool, witte kool, savooiekool, Chinese kool, paksoi, rucola, raapsteel, radijs, spruiten, boerenkool, palmkool, bloemkool, broccoli. En alle kiemen en microgroenten (alfalfa, radijs- en broccolispruiten, zonnebloemkiemen etc.)
** Koolhydraatrijke voedingsmiddelen zijn:
– de snel verterende koolhydraten als fruitsappen, fruit smoothies, alle verschillende soorten suiker (van kristalsuiker tot kokosbloemsuiker, agavesiroop, honing etc.), gedroogde vruchten en de producten waarin dit alles verwerkt wordt tot koek, taart, jam etc. Puur fruit verteert snel maar kan bij een hoog water en vezel gehalte toch een lage suikerpiek in het bloed vertonen. De schrijfster raadt aan voorzichtig te zijn met de consumptie van puur fruit en dit eerder te gebruiken als een dessert dan als een snack.
– de langzame koolhydraten als granen en hun afgeleide producten als brood, pasta, macaroni en lasagnebladen. En de meeste knolgroenten, zoals bijvoorbeeld aardappels, meiraap, knolselderij, pastinaak.
Tips 2: Start je maal met een ‘veggie’, een niet-koolhydraatrijke groente.
Wie is Jessie Inchauspé
Tot zover twee van de tien tips en tricks om een stabiele bloedsuikerbalans te krijgen. Maar nu even terug naar Jessie. Wie is zij en wat is haar verhaal. Jessie Inchauspé werd geboren in 1992. Ze studeerde wiskunde aan King’s College London en voltooide een master in biochemie aan Georgetown University. Op de leeftijd van 19 jaar brak ze haar rug. Dit keerpunt leidde ertoe dat zij zich ging interesseren voor gezondheid. Bij toeval, door het meedoen aan een onderzoek rond de werking van een continu glucosemeter, signaleerde zij een relatie tussen pieken in haar bloedsuiker en de voeding die ze at. Maar vooral ook dat de meetresultaten lang niet altijd hetzelfde waren. Door zicht te krijgen
op, en te spelen met, de factoren die van invloed zijn op bloedsuikerpieken kreeg zij meer grip op haar eigen gezondheid. Het delen van deze informatie met de mensen om haar heen zorgde voor een ware revolutie. Ze publiceert haar eerste boek, De Glucoserevolutie, in april 2022 en haar tweede boek, Het Glucoserevolutie Werkboek, een jaar later. Veel mensen, en niet alleen de mensen die ziek zijn, hebben baat bij haar aanpak.
Jij wilt absoluut suiker in je bloed!
Natuurlijk wil je suiker in je bloed. Want het lichaam gebruikt bij voorkeur suiker – glucose als energiebron voor bijna alles wat er gebeurt in het lichaam. In de mitochondriën, de energiecentrale van de cel, wordt glucose omgezet en de energie die vrij komt zorgt ervoor dat er geleefd kan worden. In de kleinste en in grootste zin van het woord. Voedingsstoffen opnemen, het hart doen samentrekken, cellen laten groeien, afvalstoffen verwijderen, lopen, kijken, eten, zingen, praten, schilderen, lachen, studeren, je leven vorm geven.
Maar teveel glucose is ook weer niet goed
Iedereen kent het verhaal, we krijgen teveel binnen. De oorzaken zijn talrijk. Veredeling van gewassen legt vaak de nadruk op het verkrijgen van zoetere varianten. Sowieso bij fruit maar ook bij groenten. De oorspronkelijke banaan bezat veel vezel en was weinig zoet. De 21eeuwse banaan is het tegenovergestelde. De vroegere witlof was puur bitter, de 21e eeuwse een zoete variant. Bij conservering wordt vaak nog veel suiker gebruikt. We eten meer geraffineerde dan hele producten. Zelfs de consumptie van rode linzen-spaghetti laat een heel ander bloedsuikerspiegel zien dan de consumptie van hele rode linzen. Bij de fabrieksmaaltijden (soepen, pizza’s, etc.) worden vaak suikers toegevoegd (sucrose, fructose, agave, dadelsuiker, kokosbloemsuiker etc.). In de laatste 50 jaar zijn we zoveel meer gaan snacken. En ook de hartige snacks bevatten vaak vormen van suiker.
Wat doet te veel suiker in je lichaam?
Voor een individuele cel is keer op keer een aanbod van teveel glucose een groot probleem. Net als voor mensen geldt ook voor cellen: we kunnen maar een bepaalde hoeveelheid werk aan. Bij een toename van werk, gaan we eerst harder werken en wanneer dat niet helpt nog harder werken. Daarna worden we bv. chagrijnig, gaan van ons afslaan, raken overspannen, worden depressief en/of leggen er het bijltje bij neer.
Wanneer er zoveel glucose in de cel is dat de mitochondria bij wijze van spreken zwemmen in de op dat moment totaal overbodige glucose gebeuren er meerdere dingen. O.a. maken de cellen minuscule moleculen aan, de zgn. vrije radicalen. Verbindingen die ongecontroleerd ‘om zich heen gaan slaan’. Alles wat zij aanraken wordt beschadigd. Ze kunnen gaten prikken in de membranen van onze cellen, waardoor een normaal functionerende cel in een defecte cel verandert. Ze kunnen op deze manier ons DNA breken en wijzigen waardoor mutaties ontstaan die kunnen leiden tot de ontwikkeling van bv. kanker.
Het lichaam kan zo’n beetje schade toch wel aan?
Absoluut, een bepaalde hoeveelheid vrije radicalen in onze cellen is helemaal normaal. Het lichaam neutraliseert deze verbindingen met stoffen die het zelf aanmaakt. Bv. het stofje glutathion. Deze verbinding komt in bijna alle cellen voor in een hoge concentratie. Maar bij een steeds herhaalde overdaad aan glucose in de cel wordt de geproduceerde hoeveelheid vrij radicalen onbeheersbaar. Cellen worden verwoest omdat ze te vol raken, overuren maken en/of overweldigd worden. Op den duur kunnen mitochondriën glucose niet meer efficiënt in energie omzetten. Cellen verhongeren, organen functioneren niet goed, etc. etc. De periode vanaf het ontstaan van een disbalans tot de openbaring van een ziekte kan tientallen jaren duren.
Nieuwsgierig naar de andere tips & tricks?
Natuurlijk speelt niet alleen je bloedsuikerspiegel een rol in het al dan niet gezond blijven. Jessie Inchauspé onderschrijft dat 100%. Neemt niet weg dat het veranderen van een klein deel van je leefstijl, in dit geval het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel, een grote impact kan hebben op je gezondheid. Wat de schrijfster op een zeer goede manier heeft gedaan is een deel van de wetenschappelijke informatie over leefstijl op dusdanige manier vertaald in beeld en aanbevelingen dat mensen zich aangesproken voelen.
Van de 2700 proefpersonen die de methode uitprobeerden uit en hun resultaten deelden: 89% had minder last van cravings, 77% kreeg meer energie, 58% sliep beter, 46% van de mensen met huidproblemen kreeg een betere huid, 41% van de mensen met diabetes verbeterde hun gezondheid.
Ben jij nieuwsgierig naar alle tips & tricks luister dan hier of bezoek de Glucose Goddess website.
Kanttekeningen
Er is meer dan de Glucose Goddess methode. Met andere woorden, er zijn meerdere wegen te volgen waarbij je een vaarwel kunt zeggen naar je acné, je diabetes, je cravings, je dip na de maaltijd en je vermoeidheid. Zelfs zijn er methoden waar fruit, veelal snelle koolhydraten dus, een belangrijke rol speelt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de uit 2009 stammende, wat gedateerde, documentaire ‘Simply Raw Reversing Diabetes In 30 Days’ van Gabriel Cousens. Of het in 2021 gestarte programma Mastering Diabetes van Cyrus Khambatta en Robby Barbaro. En ook in Nederland zijn er steeds meer leefstijlprogramma’s om diabetes en andere ziekten te stabiliseren of te keren. Bijna zou je zeggen: ‘Voor ieder wat wils’.
Conclusie
Het duurt tientallen jaren voor een door voeding ontstane lichamelijke disbalans zich uit in de chronische ziekten zoals wij die kennen. Hier kunnen we m.i. niet genoeg bij stil staan.
De tips & tricks van de Glucose Goddess Community sluit in brede zin aan bij de algemene tendens en aanbevelingen (Schijf van vijf – Schijf for life):
1. Eet meer planten
2. Eet vanuit de plantenwereld meer gevarieerd en alle kleuren van de regenboog.
Voor de een kan dit een volledig plantaardig voedingspatroon zijn, voor de ander een mediterraan voedingspatroon met iets vlees, zuivel en vis. En weer een ander volgt de tips & tricks van Jessie Inchauspé.
M.i. zijn er geen waarheden en geen algemeenheden. Zoals de laatste afbeelding van de schrijfster laat zien reageert ieder lichaam anders. Er zijn alleen richtlijnen waarlangs jij jezelf kunt ontwikkelen tot een gezond sprankelend persoon. Aan jou de edele taak om te kiezen wanneer en waar je wilt starten. Daarna is het ervaren, soms meten, bijsturen en vruchten plukken.
Ga jij aan het roer staan van je gezondheid?
Wees van harte welkom op
het retreat Aan Het Roer van je gezondheid
de workshopdag Rauw & Raw
voor veel inspiratie
actuele kennis over voeding
samen met anderen aan de slag in de keuken
en meer…