Oplossing in voeding of operatie?

2014: Ik heb reeds een jaar Carpaal Tunnel Syndroom in beide polsen. Triggervingers, gevoelloosheid aan veel vingers, verminderde kracht in mijn handen, ondraaglijke pijn in de nacht. Na een aantal maanden met een pols bracelet gelopen te hebben zonder positief resultaat, sta ik voor de keuze me al dan niet te laten opereren. Ik huiver voor de mogelijke negatieve bijwerkingen, zoals verminderde kracht in de handen, en besluit naar alternatieven te zoeken. Op internet vond ik iemand die genezen was van CTS door het aannemen van een ‘raw’ voedingspatroon. In overleg met mijn huisarts besloot ik dit uit te proberen. Mocht het niet helpen dan kon ik me altijd nog laten opereren.

Rawfood als oplossing voor CTS

2015: Ik gooide mijn voedingspatroon radicaal om. Het rauwe voedingspatroon dat ik volgde was vooral gericht op de consumptie van ‘groen’. Tarwegrassap, groentesappen en soepen, gekiemde groentezaden en granen, salades, gedehydrateerde gerechten en wat noten. Minimaal fruit. Het resultaat was spectaculair. CTS was binnen een week dusdanig verminderd dat ik ’s nachts gewoon weer kon slapen. Na ongeveer 3 maanden was ik totaal genezen van CTS. Alleen bij langdurige inspanning met mijn handen had ik nog de wat dik voelende en licht tintelende vingers. Ook in algehele gezondheid deed dit voedingspatroon mij goed. Een helder en energiek lijf kreeg ik er van. Het was een groot cadeau dat ik er gratis bij kreeg.

Ervaringen na 2 jaar rawfood

2018: Na ruim 2 jaar kwamen de klachten licht terug. Wat is de oorzaak? Was het omdat ik niet strikt meer de raw food voedingsrichtlijnen opvolgde? Gedeeltelijk was ik gestopt met dit voedingspatroon omdat het sociaal niet altijd gemakkelijk is vol te houden. Of was het omdat ik mijn snaaimomenten vooral met veel vet (veel noten) verzadigde. Of was het omdat het ‘gezonde’ raw voedingspatroon van op lange termijn toch niet zo gezond is? Na een consult met een orthomoleculair geneesarts kreeg ik MSN voorgeschreven. Een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer. Dit heb ik ongeveer een drietal maanden geslikt en de klachten waren weer weg.

Wetenschap als startpunt

2020: Jaren verstrijken en CTS bleef af en toe licht terug komen. Om te begrijpen waarom en wanneer mijn gezondheid getriggerd wordt had ik behoefte aan meer kennis. Zodat ik wist hoe ik moest ingrijpen. Ik volgde hiervoor een drietal leefstijl gerelateerde opleidingen.  Met soms een accent op rawfood, soms een accent op onbewerkt en vooral plantaardig, en soms een accent op bredere leefstijlinterventies.

Roadtrip naar gezondheid

2023: Ik ben 100% genezen van Carpaal Tunnel Syndroom. Wat ik als het basis ingrediënt van genezing zie is ‘nieuwsgierigheid’. Het gevoel, het weten, het ervaren dat ik mijn gezondheid in eigen hand heb. Meer dan ik altijd gedacht heb. Dit geeft een gevoel van empowerment. Algemeenheden als ‘mogelijk is het de leeftijd’, ‘misschien is het wel overbelasting’ of ‘het zijn vooral vrouwen die een grotere kans hebben’ omarm ik niet automatisch. Het kan kloppen, of niet. Mijn nieuwsgierigheid wordt meer en meer aangewakkerd door mijn ervaringen. En door ervaringen van anderen. Nieuwsgierigheid naar de samenhang tussen ziekten en leefstijl. Nieuwsgierig naar de wonderlijke werking van ons lichaam. Een open, maar tegelijkertijd ook kritische houding naar al die verschillende theorieën rond voeding, leefstijl en gezondheid hebben mij gezondheid gebracht én veel kennis.

Hoe ben ik concreet genezen van CTS

En concreet? Hoe ben ik genezen van CTS? Er was niet één remedie. Meerdere aanpassingen hebben positief gewerkt op het verdwijnen van deze ziekte.

– De maaltijden die ik consumeer zijn 100% plantaardig (nu zo’n 60% rauw – 40% gekookt) en voornamelijk onbewerkt. Geen ultra-bewerkt voedsel. Meestal geen emulgatoren dus, geen kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Wat concreet inhoudt geen ‘pakjes-voeding’. Thuis bereide maaltijden met veelal verse producten.

– Suiker bleek nadelig in te werken op mijn gezondheid. Dit eet en drink ik niet meer. Zelfgemaakte taarten, koekjes, desserts zoet ik zo nodig met geweekte gedroogde vruchten. En ook bij de aankoop van pot- en blikvoeding lees ik de kleine lettertjes aangezien suiker vele verschijningsvormen heeft.

– Ik heb gekeken of ik voldoende macro- en micronutriënten tot mij nam. Voor zink en vitamine E heb ik aanpassingen gemaakt in mijn voedingspatroon zodat ik deze ruim voldoende binnen krijg. Voor omega 3 EPA/DHA neem ik een algensupplement. Vitamine B12 slikte ik sowieso al aangezien ik veganist ben. En vitamine D slik ik standaard in de winter.

– Absoluut veel impact heeft het alcohol. Ik gedij het beste zonder en geniet heel af en toe van eentje.

– Voor het genezingsproces van CTS is het belangrijk mijn lichaam minder met voedsel te belasten. Ik hield van snacken tussendoor en in de avond. Nu eet ik niet meer tussen de maaltijden door en niet meer na 18-19 uur. Het dagelijks opnemen van peulvruchten in mijn voedingspatroon zorgt voor meer verzadiging. De snackbehoefte viel daardoor weg.

– Ik belast mijn pols niet meer langdurig zoals vroeger. Hierin merk ik nog wel steeds een positieve ontwikkeling. Met de jaren van gezond eten die verstrijken merk ik dat ik met gemak mijn polsen steeds langer kan belasten/gebruiken.

Conclusie

Mijn ervaring: sinds ik mijn voedingspatroon heb aangepast kunnen suikerzoet en veel zout mij niet meer verleiden. Mijn smaakpapillen hebben zich aangepast.
Wanneer ik buitenshuis eet ervaar ik geen problemen. Ik zeg gemakkelijk ‘nee’ wanneer voeding wordt aangeboden. Voor mij gaat de liefde niet meer door de mond. En ik ervaar het ‘nee’ ook niet meer als een drempel in het ervaren van contact en verbinding. Vrienden en familie maken graag een heerlijk plantaardig gerecht en ik pas mij met liefde wat aan. Ook restaurants zijn altijd bereid hun uiterste best te doen. Het leven is er sinds de aanpassingen in mijn levensstijl alleen maar leuker op geworden! Ik ben genezen van CTS en ervaar meer levenkracht en levenslust.